Goedemiddag , Registreer nu gratis en snel op Babyopkomst.nl of Login!

 
Deel:

Voorweeën

Het komt regelmatig voor dat vrouwen al weken voor de bevalling last hebben van weeŽn Deze voorweeŽn komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeŽn is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen. Maar ze zijn vaak wel al pijnlijk, waardoor je er niet van kan slapen.

VoorweeŽn komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgende kindje krijgen. Dit komt omdat de buikspieren je baarmoeder minder goed ondersteunen. Bij een eerste kindje heb je nog heel sterke buikspieren, maar bij een tweede of volgende verslappen je buikspieren al heel vroeg in de zwangerschap. Het lijkt wel of ze een soort herinneringsfunctie hebben: We moeten toch oprekken, dus laten we maar gelijk verslappen lijkt het motto te zijn.Je baarmoeder wordt natuurlijk steeds zwaarder en doordat de steun van je spieren voor een groot deel ontbreekt, hangt de baarmoeder echt aan de banden. Dit geeft irritatie met als gevolg harde buik of voorweeŽn.

 

"Voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgende kindje krijgen. Dit komt omdat de buikspieren je baarmoeder minder goed ondersteunen"

 

Hoe weet je nu of het voorweeŽn zijn, of toch het begin van de bevalling?Het verschil tussen voorweeŽn en weeŽn die ontsluiting geven is het toenemen in kracht en frequentie. VoorweeŽn kunnen best iedere 5 minuten komen en ze kunnen ook best pijnlijk zijn (maar niet echt heel erg pijnlijk zodat je moet puffen), maar ze blijven ongeveer net zo vaak komen en net zoveel pijn doen. Dit in tegenstelling tot de echte ontsluitingsweeŽn, die komen steeds iets vaker en gaan ook steeds meer pijn doen.

Als je twijfelt en veel voorweeŽn hebt die niet door lijken te zetten, maar toch behoorlijk pijnlijk zijn, bel dan voor alle zekerheid je eigen verloskundige.

Tip1: neem een warm bad of een douche, dit ontspant de baarmoeder. Hierdoor nemen de voorweeŽn vaak af en kun je slapen.

Tip 2: als je al een paar nachten niet geslapen hebt, neem dan een pijnstiller voor het naar bed gaan, de voorkeur gaat uit naar paracetamol, 500 mg. Je kunt het beste 2 tabletten tegelijk innemen

Tip 3: als het bovenstaande niet helpt, zoek dan overdag een paar uur een oppas voor de andere kinderen, zodat je dan een paar uur kunt slapen.
Beoordeel dit artikel:

 
BabyPlanet
BabyPlanet