Goedemiddag , Registreer nu gratis en snel op Babyopkomst.nl of Login!

 
Deel:

De eerste controle

Normaal gesproken ga je rond de 7-8 weken voor de eerste keer naar je verloskundige (bel voor een afspraak 2-3 weken van tevoren). De eerste controle is een vrij uitgebreide controle. Je verloskundige weet immers nog niets van jou en heeft heel veel gegevens nodig om goed te kunnen beoordelen of je een verhoogd risico loopt op bepaalde complicaties of dat je misschien in aanmerking komt voor bepaalde onderzoeken.

Het is dan ook heel belangrijk dat je goed voorbereid naar de eerste controle gaat.
Schrijf alle belangrijke informatie op. Je verloskundige wil in ieder geval weten hoe je menstruatiecyclus was voordat je zwanger werd, wanneer ben je gestopt met de pil, wat was de eerste dag van je laatste menstruatie, wanneer was je zwangerschapstest positief.

 

"De eerste controle is een bijzonder moment, ga als partner, als het even kan, mee!"

 

Daarnaast wil de verloskundige weten of er bepaalde ziekten en afwijkingen voorkomen in de familie, vraag je familie na of er bijzonderheden zijn te melden. Komen er afwijkingen voor of aangeboren ziekten. Heeft oma meerdere keren een doodgeboren kindje gehad en waren hier afwijkingen aan te zien? Mochten er afwijkingen voorkomen in de naaste familie, probeer dan te achterhalen of deze afwijkingen erfelijk zijn of niet.

Natuurlijk wil de verloskundige ook over jouw medische geschiedenis het één en ander weten net als van de vader van het kind. Vraag dus zoveel mogelijk na bij je (schoon) moeder en verdere familie.

Wij hebben een formulier ontwikkeld waar alle belangrijke informatie voor de verloskundige wordt uitgevraagd. Als je dit formulier invult weet je zeker dat je alle relevante informatie bij je hebt. Het invullen van het formulier vraagt een half uurtje. Aan het eind van het formulier kun je een samenvatting uitprinten zodat je verloskundige alle relevante gegevens in één oogopslag kan zien. Veel verloskundigen in Nederland willen graag dat je dit formulier invult voordat je voor het eerst op controle komt.

KLIK HIER om het formulier in te vullen!

Na de uitgebreide vragen die je verloskundige heeft, is er tijd om jullie eventuele vragen te beantwoorden, daarna volgt een aantal onderzoeken en je bloeddruk wordt gemeten.
Afhankelijk van de praktijk waar je onder controle bent wordt je gewicht gemeten en soms wordt ook de urine nagekeken (dit wordt niet bij iedere verloskundige gedaan).
Dan zal de verloskundige je vragen op de onderzoeksbank te gaan liggen. Zij voelt dan aan je buik om te bepalen hoe hoog de baarmoeder staat, meestal kun je de baarmoeder bij 12 weken zwangerschap net boven het schaambot voelen (voelt als een hard balletje). Als je eerste controle bij 8 weken is, dan is de baarmoeder uitwendig nog niet voelbaar.

Meestal wordt bij deze controle een echo gemaakt, of, als de praktijk zelf geen echo's maakt, een afspraak gemaakt voor een echo elders.

Het hartje is via de doptone (een apparaat waarmee je via de buikwand het hartje van de baby kunt horen) pas vanaf een week of 12 hoorbaar. Als je eerste controle voor die tijd valt, zal de verloskundige meestal geen poging doen om het hartje te laten horen. Dit omdat het alleen maar extra spanning geeft als het niet te horen is, en die kans is groot bij een eerste controle rond 8 weken.

Ook wordt er tijdens de eerste controle standaard bloed afgenomen. Veel verloskundigen doen dit zelf, maar er zijn ook verloskundigen die je een formulier meegeven en je verwijzen naar het priklab.

Advies: Een verloskundige is heel wat gewend, houd dus niets achter uit schaamte, alle informatie is voor haar belangrijk. Mocht je zelf bepaalde dingen hebben die je graag kwijt wilt, dan is dat nu ook het moment.

Tip voor de partner:

De eerst controle is de meest uitgebreide, dit is dus een goed moment om kennis te maken met (één van) de verloskundige(n). Bovendien wordt er vaak een eerste echo gemaakt, een mooi moment wat je toch samen wilt delen.
Kortom…. Als het even kan, ga dan mee voor de eerste controle.

Steeds meer verloskundigen maken zelf echo’s. Vraag bij het maken van je afspraak na of er tijdens de eerste controle een echo gemaakt worden.

 

 

 
Beoordeel dit artikel:

 
BabyPlanet
BabyPlanet