Goedemiddag , Registreer nu gratis en snel op Babyopkomst.nl of Login!

 
Deel:

Kolven - Bewaren van moedermelk

Verse borstvoeding kan gerust een 5-10 uur buiten de koelkast staan, bij een kamertemperatuur van 18-20Cvoor je het aan je kindje geeft.
Gebruik je de afgekolfde melk niet binnen deze tijd, zet het dan in de koelkast. Het kan tot maximaal 5 dagen in de koelkast bewaard worden. Let er op dat de koelkast niet warmer is dan 5C, goed schoon is en de melk achter- en onderin in de koelkast geplaatst wordt.
Wil je de afgekolfde melk langer bewaren of een voorraadje aanleggen voor als je straks weer gaat werken, dan kan je de melk invriezen.
De afgekolfde melk moet binnen 24 uur worden ingevroren, het liefste in een eigen lade. Je kunt de melk die je binnen deze 24 uur kolft wel bij elkaar in n verpakking bewaren, mits bewaard bij een temperatuur van 0-5C . Vers afgekolfde moedermelk kan toegevoegd worden aan een portie al gekoelde of ingevroren melk, mits het eerst 30-60 minuten in de koelkast is gekoeld n als de hoeveelheid die wordt toegevoegd niet groter is dan de reeds gekoelde of ingevroren melk.
Stel bijvoorbeeld dat je nog niet genoeg kolft voor een volledige voeding, dan bewaar je de melk die je in n keer kolft in de koelkast. Als je later op die dag weer kolft doe je die melk bij hetgeen al in de koelkast staat, net zolang tot je voldoende hebt voor n voeding en dat doe je vervolgens in de vriezer.
Je kunt de voeding invriezen in moedermelkbewaarzakjes of in speciale bekers die direct klaar zijn voor gebruik als je de baby later de ontdooide melk wilt geven. Gebruik geen ijsklontzakjes, dit materiaal is niet geschikt. Bakjes/potjes die geschikt zijn voor etenswaren en geschikt zijn om in te vriezen kun je prima gebruiken. Let erop dat de bewaarspullen BPA-vrij zijn.
In de diepvries kun je moedermelk bij -15C 3 maanden bewaren. Bij -20C kan je de melk zelfs 3-6 maanden bewaren.
Zet op ieder flesje dat je invriest de datum wanneer je het hebt ingevroren (en de hoeveelheid).
Omdat melk uitzet als het wordt ingevroren is het beter het bewaarmiddel nooit verder te vullen dan 3/4 van de inhoud van het bewaarmiddel.

Bewaar moedermelk in verschillende porties, zo kun je gemakkelijker de hoeveelheid klaarmaken die je baby nodig heeft en gooi je niet onnodig moedermelk weg Bijvoorbeeld in porties van 50, 100 en 150 ml.
Ontdooien van borstvoeding kun je het beste in de koelkast doen. Het ontdooien neemt dan ongeveer 12 uur in beslag. Mocht je vergeten zijn de melk op tijd uit de vriezer te halen, dan kun je het onder koud stromend water ontdooien, draai de temperatuur heel langzaam naar iets lauw (niet te snel en niet te warm).

Moedermelk kan na het ontdooien zepig ruiken of smaken als gevolg van de afbraak van melkvetten door het in de melk aanwezige enzym lipase. De zepig ruikende melk kan veilig gegeven worden en wordt door de meeste kinderen prima gedronken.

Moedermelk kan zich tijdens het bewaren scheiden in een melklaag en een roomlaag of met vlokjes. Dit is normaal. Zwenk de melk rustig om de room en/of vlokjes en melk weer te mengen, voordat je de melk aan je kindje geeft.
Eenmaal ontdooide melk moet binnen 24 uur gebruikt worden en eenmaal opgewarmd is de melk nog 1 uur houdbaar.

Saskia en Mirjam; lactatiekundigenpraktijk Borstvoeding & meer
Beoordeel dit artikel:

 
BabyPlanet
BabyPlanet